Gaat Instagram het aantal likes verbergen?

Instagram heeft in België meer dan 2,5 miljoen gebruikers en wint nog steeds enorm veel aan populariteit. Het dagelijks gebruik blijft sterk stijgen in de categorie tot 39 jaar, waar de shift vooral uit Facebook komt. Instagram is het social media kanaal bij uitstek om je feel-good personal & corporate brand uit te stallen met een sexy bio, flashy highlights/stories & natuurlijk aantrekkelijke posts. We hoeven je niet te vertellen dat er ook in de feed van Instagram een echte “like-cultuur” heerst.

Juist daarom voert Instagram momenteel bij een klein deel van de users (in bepaalde landen) een test uit waarbij andere gebruikers niet meer kunnen zien hoeveel likes een post krijgt. Zelf kan je wel nog steeds je aantal likes zien. 

WAAROM DEZE ZET?

Instagram wil af van de concurrentiestrijd en wil het platform naar eigen zeggen “gezonder & oprechter” maken. Steeds meer en meer mensen (vooral jongeren) zijn teveel bezig met het binnenhalen van likes en minder met het maken van de oprechte verbinding.

CEO van Instagram Mosseri:

“It’s about young people – the idea is to try and depressurize Instagram, make it less of a competition, give people more space to focus on connecting with people that they love, things that inspire them. But it’s really focused on young people.”

GEVOLGEN?

Je kan je natuurlijk afvragen in welke mate dit gevolgen kan hebben voor engagement, influencer marketing, etc. Gaan gebruikers nu opeens minder liken of juist meer? Of is er een correlatie met het aantal reacties. En hoe gaan de influencers hier mee om? Want we weten goed genoeg dat er accounts zijn waar het aantal volgers & likes niet organisch is gegroeid, maar vaak ook (deels) is gekocht. 

De aandacht kan nu misschien meer gaan naar de comments aangezien deze nu prominenter zichtbaar zijn. Dit kan leiden tot meer authentieke connecties op Instagram. Interessante data waar we allen naar uitkijken. 

WHAT ABOUT BELGIË?

Voorlopig zijn de likes in België nog voor iedereen zichtbaar. Instagram is deze test aan het uitvoeren om reacties van de users en de impact op engagement te tracken. Possibly coming soon dus…Of Instagram de nieuwe feature daadwerkelijk gaat toevoegen aan zijn app is nog onduidelijk. 

Denk jij dat dit een slimme zet is van Instagram? Love to hear your thoughts.

——————————————————————————————–

… feel free to connect, follow & share!

Erendiz Ates, trainer LinkedIn & online branding

erendiz@az-solutions.be | www. az-solutions.be

Volg mijn nieuwe bedrijfspagina’s:

AZ-Solutions on LinkedIn

AZ-Solutions on Facebook

AZ-Solutions on Instagram

Mijn eerdere blogposts vind je hier.      

Share this page on:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email