Hoe organiseer ik mijn zakelijk netwerk met LinkedIn Sales Navigator?

linkedin-zakelijk-netwerk

★ Deze blogpost werd in functie van het nieuwe LinkedIn design herwerkt op 5 mei 2017.★ 

Vergeet je soms waarom je iemand had toegevoegd op LinkedIn? Heb je ondertussen meer connecties, maar kan je niet plaatsen wat deze persoon voor jou heeft betekend of kan betekenen? Ben je op zoek naar manieren om via LinkedIn zakenrelaties te organiseren en warm te houden?

LinkedIn is binnen het kader van efficiënt netwerken een bruikbaar instrument om je relaties met je connecties te organiseren en verder uit te bouwen.

Netwerken is een werkwoord.

Hiervoor verwijs ik eerst graag naar de blog van netwerkguru Stijn Van Der Meulen van Netwerkersclub. Stijn geeft een aantal toegankelijke en bruikbare inzichten over netwerken die we ook kunnen doortrekken naar LinkedIn.

Je kan binnen Sales Navigator op zoek gaan naar mensen (eventueel connecties) en deze kan je als lead opslaan. Vervolgens kan je de activiteiten van deze leads op een overzichtelijke manier monitoren en de interactie aangaan. Geert Conard is een connectie van mij die ik als lead wil opslaan binnen Sales Navigator.

Om je netwerk te organiseren is de ‘Relationship tab’ een handige tool. Deze tab toont wat je relatie is met iemand en geeft je de mogelijkheid om relevante informatie en cruciale reminders toe te voegen. Met het veranderen van het LinkedIn design is deze feature sinds begin 2017 verdwenen in de gratis accounts. In de betalende LinkedIn Sales Navigator bestaat deze mogelijkheid nog steeds.

Saved lead Eddie Kuppens is hier een voorbeeld van.

  1. Ga naar het profiel van een connectie/lead in Sales Navigator.
  2. Rechts van je foto en headline vind je de ‘Relationship tab’. Hier heb je de mogelijkheid om ‘Notes’ en ‘Tags’ toe te voegen.

Good to know: deze informatie is alleen zichtbaar voor jou.

1. Tags toevoegen aan je connecties/leads

Het indelen van jouw netwerk in categorieën is mogelijk dankzij tags (labels, categorieën) die je kunt toevoegen aan jouw connecties en leads. Op deze manier breng je meer structuur aan en kan je je connecties beter plaatsen.

Klik op de tab ‘Tag’ en selecteer de gepaste categorieën. Alvorens je hiermee begint, is het handig dat je eerst even hebt nagedacht over hoe je je netwerk wil structureren om vervolgens de nieuwe tags aan te maken. De lead krijgt dan deze ‘tag’ die je aanmaakt toegewezen. Je kunt leads meerdere tags geven. Mijn lead Eddie Kuppens is zoals je kan zien gelabeld als ‘Cursist Freelance’ en ‘Netwerker’.

Tags kan je ook managen wanneer je naar het overzicht van je leads gaat via tabblad ‘Leads’.

Hier krijg je een overzicht van je leads. Deze kan je vervolgens afzonderlijk bewerken. Ook kan je op deze manier gebruik maken van filters en kan je gerichter communiceren met een bepaalde categorie, zoals partners, klanten of leveranciers.

Hier krijg je een lijst met al je leads. Hier kan je sneller tags toevoegen per lead en heb je de mogelijkheid om je leads te filteren o.a. op basis van deze tags.

2. Notities toevoegen aan leads

Wil je weten wie je heeft geïntroduceerd? Welke specifieke expertises je connectie heeft? Anekdotes of vragen je wil stellen tijdens partnerships, events of de follow-up? En wil je dit kunnen opvolgen ? Dit kan allemaal via de ‘Note’-sectie.

Be Top of Mind

LinkedIn kan een handig hulpmiddeltje zijn om je netwerk op te bouwen, te organiseren en te onderhouden. Tijd is kostbaar. En actief zijn op LinkedIn vergt inderdaad een kleine inspanning. Heb vooral geduld…de vruchten hiervan zal je uiteindelijk wel plukken. Dus schiet in actie! Optimaliseer je LinkedIn-profiel, versterk en organiseer je netwerk, deel content en ga de interactie aan met je connecties. Via Sales Navigator kan je de activiteiten monitoren van je connecties en leads en kan je hierop inspelen in je benadering. Be top of mind!

Wil je graag iets aan deze blog toevoegen? Ik verneem het graag. Zit je met vragen? Contacteer mij!

Erendiz Ates, freelance trainer LinkedIn & online branding

erendiz@az-solutions.be | www. az-solutions.be

Ontdek nog meer blogposts van Erendiz

Volg mijn nieuwe LinkedIn bedrijfspagina en krijg tips & tricks over LinkedIn & online branding.

Share this page on:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *